Sunați-ne direct | +36 (30) 6038 409
H-4300 NYÍRBÁTOR, Fürdő utca – Sarkany Fürdő | Vezi pe harta |
 

Báthori Várkastély és panoptikum

Bátori Várkastély Panoráma fotó

Bátori Várkastély Panoráma fotó

A Báthori Várkastély történelmi tényeken alapuló állandó kiállítása a város múltjához kötődő Báthori család korát és legendáit eleveníti meg.
Öt képben, 45 életnagyságú szilikonfigura (üvegszemekkel és egyenként beépített szőrszálakkal – tényleg rendkívül élethűek és alaposan kidolgozottak) jeleníti meg a XVI – XVII. század legfontosabb történéseit, miközben több neves, illetve “hírhedt” történelmi személyét is életre kelti.
A megalkotott figurákon minden egyes szőrszál és ránc hihetetlen aprólékossággal van kidolgozva. A hihetetlenül aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű környezet kombinációja egyedülálló reneszánsz hangulatot teremt.

Az első a Kenyérmezei csata, mely előtt Báthori István vajda fogadalmat tett: ha Isten győzelemre segíti, templomot emeltet Nyírbátor városában. A csatában többek között Kinizsi Pál is küzdött Isza bég török serege ellen, amelyben a keresztény had győzelmet aratott 1479. október 13-án. Báthori fogadalmához hűen két templomot is építtetett. a mai református és a minorita templomot, melyek a magyar késő gótika igazi gyöngyszemei.

Egy másik jelenet az 1549. szeptember 8-i Báthori egyezménynek állít emléket, mely Erdély és a Királyi Magyarország egyesülését mondja ki és itt Nyírbátorban köttetett.
Egy újabb jelenetben pedig a család hírhedt női tagját, Báthori Erzsébetet láthatjuk vádlói előtt illetve családja körében. A grófnő nevéhez számos rejtély kötődik, pl az egyik történet szerint okkult tanokkal foglalkozott és fiatalságát, szépségét annak köszönhette, hogy szolgálólányai vérében fürdött.
Bővebb információ: Báthori Várkastély
 

Comments

Foglaljon Most!

Foglalni szeretne? Kérdése van? Kérjük küldjön üzenetet számunkra például, hogy mikor érkezne vagy milyen apartmant szeretne. Készséggel válaszolunk minden megkeresésre!